5 Mayıs 2014 Pazartesi

sizlere fotoğraf hediyelerimle geldimmmm:))))))))))hadi uğurla gezinnnnn





Haşhaş diyarından  AFYONdan




Türbelerden Büyük Zatlarımızdan                          
Evliyalar diyarından 
mevlevi türbesi...........................................................................................................................
ALLAH dostların dan yine selamla döndüm izmire ve hemen de özlem duydum AFYONa yazım çok çok  uzunca oldu.... ama inanın kısa post hazırladım...:))))))İNŞALLAH sıkılmadan okur gezersinizzz.... hadi gezin selametle......
Ekmek kadayıfı tatlımız olmassa olmazımız baş tacımız kızlarımızın söz  kahvesinin tatlısı ...dünürlerin hatır sor tatlısı misafirlerimize mutlaka ikram edilir ......
 Manda kaymağımız azıcık ağzının tadı olan bile hayran kalır lezzetine...  damak zevki olan bilir değerini bir şey söylemiyeceğim başkada ...kaymağın adına(gaymak )deriz
kasaplarda bu şekilde havalandırır kuruturlar......
afyona uğrayıp sucuk almaz ise ayıp eder... o sucuğun kokusu pişerken evin içine çızır çızır yayılmalı  afyondan geçtiğin belli olmalı efendim:))))

 harika bir güzellik  kültürümüzdür mahalle taş fırınlarımızda pişen ekmek sağlık sıhatir... hamuruna yoğrulurken patates haşlamasının püre haline getirilmiş şekli ve ev mayası katılır(ekşi maya)bizler (eyşamır)deriz:)) kimsenin ekmeği kimseyle karışmaz hatır vardır imece usulü davranış muhabbet vardır..
çünkü üzerine parmak basılır mühür gibi :)))birisi üç parmaksa diğerininki iki olur üç ayrı kişininse o çok nadirdir oda tek baş parmak basar...kimsenin hakkı kimseye geçmez fırıncı hanım devreye girer sırayla bir onun hamurunu koyar fırın küreğine bir diğerinin hamurunu   nar gibi kızaran taş fırına sürer birer birer....hak adalet artık  fırıncının  eline verilir .....ekmekler pişer  kızargın kızargın misler gibide kokar...biraz hatırlılar fırına tere yağı bile getirirler ekmek pişince en az bir tanesini buğuyla paylaştırır kendi eliyle ekmek sahibesi arasına da tereyağı koyar... oh misler gibi... herkes birbiriyle helalleşir fırıncının hakkı verilir ödenir hellaleşilir güler yüzle ayrılınır

Taş fırınımız efendimmmm...odunla ...talaşla...birde inek türü hayvanlardan edinilen yakıt vardır tezek deriz...onunla bişirilir...bizim afyonda ve yörelerinde yakıt altından yanar...fırının üzeri tertemiz olur buna rağmen her ekmek pişirildikten sonra diğierleri için tekrar temizlenir fırın...fırın silgisi diyerek sadece fırının taş kısmını silme temizleme bezleri vardır...ekmek sahibi onu kendisi gönlünce yıkar getirir ekmek pişiren fırıncımız ayrı bayandır ...mahalle fırınına girilince kadınlar rahattır kapıları genelde örtülüdür ve ya dışarıdan görünmeyecek kadar karanlıktır erkekler giremezler hatta pişen ekmeği evine götüremeyecek derece güçsüz bayana  iki bayan yardım eder... fırının epeyce uzağına bırakırlar eşi oğlu öylece alır gider adap erkan budur efendim... hamurun fırına gelişide öyledir fırının uzağına erkek bırakır evin hanımı fırındaki iki bayandan yardım ister...fırının içerisindeki odaya taşıtır...muhabbetleri gırgırları şakaları boldur fırın içinde bayanların orası ayrı bir dünyadır.. içeri girdiğinizde uyum sağlamanız lazım ki katılasınız eğlenceli sohbete değilseniz aynen tarz şudur fısıldaşırlar:)))eheh bi bişirede çıkaydı şuu )))denir onun için katılmak lazım....bazende muhabbetleri sıkı olan bayanlar biri birine haber verirler filanca günü saat atıyorum sabah 5te yoğur hamuru diyerek çünkü kendiside o saatlerde yoğuracak fırında  gır gır şamata beraber olacak:))))))))))))

 Patatesli mayalı ev ekmeyi ...şimdiki adı ise köy ekmeyi:)))yapılışı yoğurması ilee 4..5..saati bulur yapılıncada zaten 15günlük 20 günlük yetecek ekmek yapılır1ay bayatlamadan durur serin yerde muhafaza edilebilinir...pakmaya konulmassa güzel olur dışarıda satılanlarda lezzetli fakat pakmayalı olur onların dayanma süresi kısıtlı 3 ..4 gündür....  tarifine post yaparım sizlere hemde fırından çekeyim inşallah.........yaz tatilinde....
işte öğmemiz adı budur öğme mayalı hamurdan mayası geldikten sonre içine haş haş tereyağı az yoğurt çörek otu konulup üzerine yogurt sürülür süslenir susam ekilir sıcak fırına verilir üzeri kızarana kadar pişirilir kahvaltılarda harika olur kaplıca hamam dönüşü çay servislerinin yanında güzel gider:)))))
bükmemiz asıl tadı kara taşlı fırında...
 mahalle fırınlarında pişerse lezzetlidir...afyona geldiğinizde arayın olmadı uğrayın bana yaparım ben sizlere ağzınıza alıp ısırdığınızda ağızda zaten dağılır.... yeşil mercimekli ....peynirli ....ıspanaklı ...patatesli yapılır
Ağzı açık böreğimizzzz....geçek adı budur tadına bakmadan afyondan geçmeyiniz.....peynirli kıymalısı olur iki çeşitlidir ....farklısı  söylenirse olmaz....yoktur
PELTE ÇORBA
 Yeni doğum eden evlere yapılır götürülür eşe dostta komşuların gelinlerine kızlarına bebeğini kuçağına almış anneye lohusa hediyesi pişirilir yanına kaymak çullama konulur bebeğiniz hayırlı olsuna gidilir...götürülenlerden gelenlere ikram edilir ...şayet üst üste gelen çok olmuşsa konu komşunun kapısı tıklatılır verilir..teyzeleri amcaları da peltemizin çorbamızın tadına baksın...bebeğe duaları geçsin diyerek... sevgi... heyecan...Torunum içinde dostlarımdan arkadaşlarımdan çok gelenler oldu ...ortanca kızımada rabbim hayırlısıyla göstersin sizlerle paylaşayım İNŞALLAHgelen pelte çorbaları zinilerdeki ikramları...kim bilir belki sizlerde uğrarsınız değilmi:?????????  büyük kızımda torunum dünyaya geldiğinde blogum yoktu:))))uzun oldu ama başlı başına bir post aslımda pelte çorba adetiiii:))))))))))severim ben böyle adatleri :))))
bunu sadece dostları götürür kızın anasının ve kız akrabaları daha çok şatafatlı hazırlanırlar!!!......:))))))

hadi tarifi vereyim:)))

  • 1 çay bardağı ev yapımı nişasta
  • 5 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1çay kaşığı tereyağı

Süslemek İçin:

  • Fıstık
  • Ceviz

Peltenin Hazırlanışı

     Nişasta ve suyu derin küçük bir tencereye alıp ocağa koyun. Kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra şeker ve 1 çay kaşığı tereyağını{peltenin yumuşak olması için} ilave edin. İçinde boncuk boncuk hava kabarcıkları olup yıldız şeklinde kabarcıklar çıkarmaya başlayıncaya kadar arada bir karıştırarak kaynatın.{15-20dk}
     Ocaktan alıp büyük çukur pelte çorba kasesine boşaltıp üzerini dilediğiniz gibi süsleyin.
***Ayrıca peltenin üzerini süslemek için kırmızı nöbet şekeri, fındık, çikolata vs... kullanabilirsiniz.

Çorbanın Malzemeleri

  • 1 çay bardağı pirinç
  • 5 çay bardağı su
  • 1 çay  kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzerine yakmak için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Çorbanın Hazırlanışı:

     Pirinci yıkayıp süzün. Küçük çukur bir tencereye alıp üzerine 5 çay bardağı soğuk su ekleyip ocağa alın. Kısık ateşte kaynamaya bırakın. Dibinin tutmaması için kaynayıncaya kadar arada bir karıştırın. Kaynamaya başlayınca tuzunu ve 1 çay kaşığı tereyağını ilave edin. Arada bir karıştırmak suretiyle kısık ateşte 35-40 dk. pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
     Çok karıştırmamaya özen gösterin. Şayet çok karıştırırsanız pirincin nişastası açığa çıkıp çorbanızı çok sertleştirebilir.
     Çorbanız pişince büyük çukur pelte çorba kasesine koyun. Üzerine tereyağını yakıp dökerek servis edin.
***Bu  malzemeler birer kase pelte-çorba içindir. Pelte çorbanın yanında kaymak, köfte veya çullama köfte ile sunulması makbuldür.

Soğan dolmamız.....tarifler istenirse yaparak fotoğraflarım yayınlarım.....................
 Kaymaklı lokum mutlaka dışarıya gidene hediye olarak konulur çantalara
türk kahvemi lokumsuz içmem:))))
şifalı sularımız yer altı nimetlerimiz MEVLAMIN hediyesi
gazlı gölden manzara
heybeli kaplıcası
 kızılkirse  kaplıcası
gazlı gölden devre mülkler

yine devre mülk evlerinden banyosu havuzu

gittim bu seferde dinlendim yine gidebilirim:)))sularımız şifalı ve dinlendirici

horan parkı bolvadin ilçesinde.........

FIRIN ETİ..... 
Malzemeler
  • 2 kg orta yağlı dana kaburgu (Dananın kaburga ve kısa kaburga kısmı)
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 baş iri sarımsak
  • 3 adet kırmızı yağ biberi
  • 1/2 kg domates
  • 1-2 adet acı yeşil biber
  • tuz
  • Hazırlanışı
Et, kuş başı doğranarak toprak tavaya alınır, pide fırınında suyunu çekene kadar pişirilir. Daha sonra sarımsak, yeşil biberi ve yemeklik doğranmış soğan, kırmızı biber, domates, tuz eklenerek pişirmeye devam edilir. Suyu çekene kadar ağır ağır pişirilir....( olmazsa olmazımız senede en az bir kere yememiz şart)asla et yedim ağırlığı olmaz insana dokunmaz:))))))))))yinede dikkatli yemekte fayda var etin en nazik yerinden en yağlı yerinden yapılır
.........Pançar kokusu::::::.......... arkadaşımızı ziyaret edin derim çok güzel afyon yöresine özgü yemekleri tatlıları toparlamış emeklerine sağlık


Hamur çıplak elle yoğrulursa lezzetli olur... gönlünün sıcaklığı merhameti eliyle  kalplere hitap etmesi budur
 ellerin kınalı kokusuyla pişen yemekler hem  muhabbetli lezzetli hemde bereketli olur 


mantı...erişte ...tutmaç... valense.. hamurunun kalınlığı budur.............

hoşca kalın özümüzü örfümüzü kimliğimizi unutmadan yaşayalım ...SELAM VE DUALARDA buluşalım
helal edin hakkınızı zamanınızı çok aldımmm:))))))


24 yorum:

  1. oh oh içim açıldı ablacım! :)) hem maddi hem manevi ne kadar zenginmiş meğer Afyon sayende tanımış oldum.. hiç bu kadarını bilmiyordum inan.. Rabbim Allah dostlarının himmetine nail eylesin. nur içinde yatsınlar... kaymaklar, mamalar, kaplıcalar gitmeyi çok isterdim Afyon'a! :))) afiyetler olsun, kaplıcalar şifa olsun inşaAllah! :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CANIMIN İÇİ TEŞEKKÜR EDERİM:)MANEVİ ZENGİNLİĞİMİZ ÇOKTUR...SAĞOL CANIM BEKLERİM HER ZAMAN:))AMİNN...SELAMETLE

      Sil
  2. Maşallah ne güzel anlatmışsın Afyon'u .Görüntüler harika.yiyecekler,içecekler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. FEYZAM HERŞEY SAMİMİ VALLA DOĞAL KIZIM...BAŞIMIN ÜZERİNESİNİZ YAVRUM:)

      Sil
  3. ablam nasılda güzel anlatmışsın böyle emeğine sağlık ALLAH razı olsun ... AFYON'U seviyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TEŞEKKÜR EDERİM CANIM:)SENDE YAŞADIN BURALARDA...AFYONLUDA SENİ SEVİYOR:)KUCAKLIYORUM

      Sil
  4. kıymetli yurdumun güzel afyonu Allah nasip etse de gitsem selam ve sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MERİM BUYUR GEL KUZUM:)BAŞIM ÜSTÜNE...SEVGİLERİMLE

      Sil
  5. Bukme ekmek kadayifi bizim oradan bahsediyorsunuz sanki ama komşuymuşuz bende kütahyaliyim blogunuzada geldim sizi takipteyim gorusmek uzere

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. HOŞ GELDİN :)EVET KÜTAHYA ÇOK YAKIN SIKTA GİDERİZ...İNŞALLAH NEDEN OLMASIN YAZIN GÖRÜŞÜRÜZ:)

      Sil
  6. Merhabalar,Ne güzel anlatmışsın Afyonu . Egeye Akdenize giderken geçtiğim çok oldu. Ama içini gezmemiştim sayende gezmiş kadar oldum ekmek kadayıfı, kaymak, sucuk en sevdiğim şeyler.Babamlar hacı arkadaşlarıyla hemen hemen her yıl kaplıcalarından faydalanırlar. Ama bana henüz gitmek kısmet olmadı.Paylaşımların için teşekkürler.Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EVET DÖRT BİR TARAFTAN GEÇİŞ VARDIR...ORTADA AFYON ...NE GÜZEL LEZZETİ BİLİYORSUN...GEZİLECEK YERLERİ GEZERSİNİZ İNŞALLAH...SELAMETLE

      Sil
  7. oraya gitmis gibi oldum ne guzel ankatmissiniz mis gibi memleket kokusu duymus gibi :) senelerdir dogru duzgun sucuk yiyemeyen biri olarak cok ozendim. avrupadaki turk bakkallarinda ki salam gibi yumusacik sucuklar oluyuor ne tadi var ne yeme keyfi vejeteryan olucaktik da elh ayrildik orsan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. DEĞİLMİ MEMLEKET KOKUSU BAŞKADIR:)SUCUK AFYONDA YENİR:))SİZ GELİN BEN YAPARIM

      Sil
  8. İnsanın memleketi, ancak bu kadar güzel anlatılır:) zaten kaplıcalarını biliyordum ama dığer güzellikleri de çok hoşuma gitti. İnşaAllah birgün banada gidip görmek nasip olur. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TEŞEKKÜR EDERİM:)EVET HERKESİN MEMLEKETİ İŞTE ...HER DERDE DEVA KAPLICALARIMIZ GÜZELDİR...İNŞALLAH GELİN GÖRÜN:)SELAMETLE CANIM

      Sil
  9. heeey bu fotolar yeniyo muuuuuu. ay bu öz hiç unutulur muuuuu nefis nefis :)

    YanıtlaSil
  10. YAAA BAK KIYAMAM SANA CANINMI ÇEKTİ:)HADİ ÇIK GEL YAPARIM BEN SANA CANIM

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize emeğinize sağlık çook güzel olmuş bblogunuz.Bir Bolvadinli olarak çok beğendim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TEŞEKKÜR EDERİM...EVET BOLVADİN KOKUSUYLA MANEVİYATIYLA MÜBAREK EVLİYALARIYLA HARİKA BİR İLÇE BEN BOLVADİNİ ÇOK SEVİYORUM DAHA HAKKINI VEREMEDİM ELİMDEN GELDİKCE ARA ARA YAPMAK İSTİYORUM BÖYLE POSTLAR İSMİNİZİDE BAHŞETDİVERSEYDİNİZ SEVGİLERİMLE:) HOŞ GELDİNİZ

      Sil
  12. Patatesli ekmek tarifini verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))))TAMAM BİR ARA POST YAPARIM ADSIZIM YA:)))İSMİNİZİ YAZSANIZ VEYA PAROLA NE OLURKİİİ PATETESLİ EKMEĞİ BİLDİĞİNE GÖRE TARİFİNİ BENDEN GÜZEL BİLDİĞİN KESİNNNN:))AMA SÖZ YAZARIM İNŞALLAH

      Sil
    2. Merhaba, ben de Afyon'luyum ama patatesli ekmeğin tam tarifini bilmiyorum, sizde büyüklerin bildiği eski bir tarif varsa öğrenmek isterim.

      Akif ( adsız :) )

      Sil
    3. İNŞALLAH DAHA ÖNCE SÖYLEDİĞİM GİBİ BİR POST YAPAR YAYINLARIM SİZİN İÇİN KARDEŞİM.

      Sil